2880 Bornem, België
redactie@mail.com

Starten met afvallen doe je met dit gezond voedingspatroon

Starten met afvallen doe je met dit gezond voedingspatroon

Starten met afvallen

Starten met afvallen doe je niet zomaar. Het vraagt een goede voorbereiding. De meerderheid die iets aan zijn overgewicht wilt doen, zoekt de oplossing van zijn gewichtsprobleem in het volgen van een dieet. In de eerste plaats in een extreem crash dieet.

In een crash dieet eet je veel minder  en haast uitsluitend eiwitten. Andere onmisbare voedingsstoffen zoals gezonde onverzadigde vetten en trage koolhydraten worden zoveel mogelijk van het menu geschrapt.

Zo denkt men goed bezig te zijn, maar dat is duidelijk niet het geval. Met een dieet is afvallen onmogelijk. Starten met afvallen doe je niet met een dieet, maar met een gezond eetpatroon.


Wat mogen we dan eten en wat niet om gezond je overgewicht te verliezen zonder het gevreesde jojo effect?

Velen die willen afvallen denken dat ze door zo weinig mogelijk te eten zo vlug mogelijk zowel hun buikje als hun overgewicht verliezen. Dat is dus niet zo.

Wat en wanneer je eet is belangrijker dan hoeveel je eet. 

Het is wetenschappelijk bewezen dat voeding rijk aan eiwitten onmisbaar is om gezond af te vallen. Maar eiwitten alleen zijn onvoldoende om je gezond gewicht te bereiken.

Je valt alleen af met een gezond, evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon. Dat bestaat uit:

Natuurlijke voeding

Start met afvallenAlle verse groenten en vooral groene bladgroenten: zoals spinazie, andijvie, alle soorten sla, broccoli, alle groene koolsoorten en tuin- en waterkers. Diëtisten raden ons aan om dagelijks minstens 300 gram (rauwe) groenten te eten

Peulvruchten: dat zijn erwten, bonen, groentekiemen, kapucijner, linzen en kikkererwten. Peulvruchten zijn bij ons nog relatief onbekend. We eten ze dus ook veel te weinig. Peulvruchten bevatten alle gezonde voedingsstoffen en vooral voedingsvezels.

Die helpen ons makkelijker af te vallen.

Ze verlengen immers ons verzadigingsgevoel waardoor we minder vlug honger hebben en automatisch minder eten.

Eet daarom minstens één keer per week peulvruchten

Fruit: ondanks de aanwezigheid van fruitsuikers is en blijft fruit super gezond. Je eet het wel niet onbeperkt. Maximaal drie verschillende stukken fruit per dag is ruimschoots voldoende om van al hun gezondheidsvoordelen te genieten.

Onbewerkte noten: en vooral hazelnoten, walnoten, amandelen, pistache- , para- en macadamianoten. Onbewerkte noten zijn ongezouten, niet geroosterd en ook niet gebrand

In een gezond eetpatroon om sneller af te vallen eet je noot meer dan 25 gram noten per dag

Onbewerkte pitten: zoals zonnebloem- en pijnboompitten

Onbewerkte zaden: zoals lijnzaad, sesamzaad en chiazaad

Je eet best een combinatie van gesnipperde noten, zaden en pitten, zo’n 25 gram per dag. Varieer daarbij zoveel mogelijk

Start met afvallen met deze gezonde weekplanning

Starten met afvallenEen goede start met afvallen brengt je gezond gewicht alvast dichterbij. Starten met afvallen doe je niet onmiddellijk, maar stap voor stap. Zo hou je het langst vol. Door dagelijks een gezonde manier in je dagelijks eetpatroon in te passen ben je na een week op het goede spoor om op een verantwoorde manier je overgewicht te verliezen.

De kilo’s die je zo kwijtspeelt ben je definitief kwijt en komen dus nooit meer terug.

Eerste dag: start afvallen met een gezond ontbijt

Ging je tot vandaag altijd zonder ontbijt de deur uit? Als je verantwoord gewicht wilt verliezen sla je nooit een maaltijd over en zeker niet je ontbijt. Drink voor je ontbijt en dus op je nuchter maag een groot glas water met enkele druppels vers geperst citroensap.

Dat brengt je vetverbranding onmiddellijk op het gewenste toerental waardoor je meer vet zult verbranden en makkelijker afvalt. 

Een gezond ontbijt bestaat uit bijvoorbeeld: twee sneetjes volkorenbrood, magere kaas (+20), magere natuuryoghurt of kwark met fijn gesnipperde noten, zaden en pitten, een hard gekookt ei, een kop koffie zonder melk of suiker, een zelf gemaakte groene smoothie of een stuk fruit

Tweede dag: start afvallen met voldoende water drinken

Voldoende water drinken is erg belangrijk. Niet alleen voor onze gezondheid, maar ook als je wilt afvallen zonder jojo effect.

Water verlengt ons verzadigingsgevoel en spoelt ons lichaam schoon van allerlei giftige afvalstoffen. Een zuiver lichaam zal meer opgeslagen vet verbranden en sneller afvallen.

Drink minstens twee liter water per dag in plaats van frisdranken, vruchtensap, energie- en zuiveldrankjes.

Ze bevatten teveel toegevoegde suikers en dat is een van de belangrijkste oorzaken van overgewicht.

Goede alternatieven voor water zijn: zelf gemaakte smoothies maar niet méér dan twee per dag, groene thee en kruidenthee

Derde dag: start met afvallen met twee verschillende stukken fruit per dag

We zegden het al: fruit is super gezond als je het niet onbeperkt eet. Fruit bevat natuurlijke suikers maar de nadelen van deze fruitsuikers wegen niet op tegen de vele voordelen van alle gezonde voedingsstoffen die alle soorten fruit aan boord hebben.

Eet maximaal drie verschillende stukken fruit per dag, dat zal je niet dik maken. Fruit barst van de onmisbare voedingsvezels en die hebben we nodig voor een goede spijsvertering en om onze honger te stillen.

Aanraders zijn: alle soorten bessen, bramen, frambozen, aardbeien, kiwi’s, appelen, peren, mango’s en papaja’s sinaasappels, mandarijnen.

Vierde dag: start afvallen met het eten van minstens 300 gram verse groenten

Start afvallen met het eten van dagelijks minstens 300 gram verse groenten. Die hoeveelheid bedekt minstens de helft en liefst meer van je bord.  Eet daarbij langzaam en kauw goed.

Je hersenen krijgen immers pas na twintig minuten het signaal dat je langzaam voldaan bent. Groenten bestaan bijna volledig uit water en vezels. Die zorgen voor een maximaal verzadigingsgevoel en dat helpt je makkelijker afvallen.

De andere helft van je bord bestaat uit volkoren pasta, zilvervliesrijst of (zoete) aardappelen een een stuk mager vlees van 125 gram.

In een gezond eetpatroon eet je wekelijks maximaal driemaal 125 gram vlees. 

Geef de voorkeur aan wit en caloriearm vlees zoals kip, kalkoen, konijn en eet dit samen met volkoren pasta, zilvervliesrijst of (zoete) aardappels.

Vijfde dag –  Start met afvallen door voeding rijk aan zetmeel te beperken

Starten met afvallenNaast suiker maken voedingsmiddelen rijk aan zetmeel deel uit van de snelle koolhydraten. Die kunnen we missen, zowel voor onze gezondheid als voor gezond afvallen.

Voeding rijk aan zetmeel zijn: vooral alle witte soorten brood, witte pasta en rijst, aardappelen, koekjes en gebak, kant- en- klare ontbijtgranen, muesli’s en  crackers.

Zetmeel wordt in ons lichaam omgezet in… suiker.  Teveel geraffineerde witte en toegevoegde suikers zijn niet alleen een belangrijke oorzaak van overgewicht en daaraan gelinkte aandoeningen.

Suiker zorgt ook voor de extra aanmaak van insuline, een hormoon dat onze vetopslag en vetverbranding regelt.

Hoe meer suiker in ons bloed terecht komt hoe meer insuline wordt aangemaakt en hoe minder vet we verbranden.

Eet daarom dagelijks één broodmaaltijd of één keer aardappelen of pasta

Zesde dag: start met afvallen door wekelijks tweemaal vette vis te eten

Vis is rijk aan gezonde vetzuren en vooral aan omega 3 vetzuren. Daar hebben we allemaal tekort aan. Vette vis brengt ons cholesterolniveau weer in evenwicht en helpt ons meer opgeslagen vet verbranden en makkelijker afvallen.

Diëtisten raden ons dan ook aan om wekelijks minstens tweemaal vette vis te eten.

De gezondste vette vissoorten zijn: wilde zalm, paling, tonijn, schelvis, heil- en tarbot, dorade, makreel, sardienen, haring en ansjovis

Starten met afvallen doe je met het gezond en gevarieerd voedingspatroon  uit De Afslank Receptenbijbel van voedingsdeskundige Richard Ridder te volgen. (Gratis webinar)

JA! ik wil ook een GRATIS EN GEZOND WEEKMENU voor een betere gezondheid  en makkelijker afvallen!Gezond vetpercentage

JA! ik wil ook een GRATIS EN GEZOND WEEKMENU voor een betere gezondheid  en makkelijker afvallen!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: